S majiteli casas particulares v Trinidadu

S majiteli casas particulares v Trinidadu

Nikola měla k odlišným kulturám blízko odjakživa, protože polovina její rodiny pochází z orientálního dálného východu. Její první cesta do daleka vedla do Thajska. Tam s pár drobnými v kapse vlakem procestovala místa, která si vždy přála vidět a odkud se vrátila nakažená touhou po dobrodružství.

V roce 2014 se poprvé vydala na Kubu. V té době ještě nevěděla, že tahle cesta navždy změní její život.

Kubu procestovala s nevelkým rozpočtem, spala v soukromí u kubánských rodin, mezi městy i po městech se pohybovala ve starých cadillacích, z rádia na všech místech hrála hlasitá hudba, ochutnala ten nejlepší rum na světě, každé ráno ji budila všudypřítomná vůně tabáku, a byla naprosto uchvácená bezprostředností a otevřeností Kubánců, kteří si vždy uměli užívat života plnými doušky.

Západ slunce v Národním parku Viňales nad prehistorickými mogoty, vítr ve vlasech při projížďkách starými americkými bouráky ze 40. a 50. let, posedávání a tlachání na zdi havanského Malecónu a neuvěřitelná energie Kubánců zapříčinily to, že zde Nikola nechala své srdce a kdykoliv může, vrací se právě na Kubu. Celkově na ní strávila zhruba 1 rok.

S místními dětmi v údolí cukrovarů - vesnice Manaca Iznaga

S místními dětmi v údolí cukrovarů – vesnice Manaca Iznaga

Kromě Havany patří mezi její oblíbená města také Londýn, kde pracovala v nejstarším obchodě s kubánskými doutníky na světě, což byla nová a naprosto neocenitelná zkušenost. Na těchto dvou městech ji fascinuje jejich naprostá odlišnost, a přitom podobnost v přátelské atmosféře, kterou obě města vyzařují. Má ráda spontánnost, vřelost a slušnost k druhým, a právě proto si obě místa tak zamilovala.

Všude, kde je, se nejraději ihned infiltruje mezi místní a snaží se nasát co nejvíce z místní kultury, jazyka a zvyků, o kterých se v knihách ani učebnicích nedočtete. Pyšná je především na svoji bohatou slovní zásobu kubánských sprostých slov, které naštěstí ještě nemusela použít :).

Od první návštěvy se na Kubu vrátila už mockrát. Stala se nadšenou průvodkyní, které dělá největší radost právě to, že může svůj druhý domov, jak Kubu nazývá, ukázat ostatním a strávit přitom s lidmi příjemný čas plný nových dobrodružství. Domluví se anglicky a španělsky na svých cestách si můžete být jisti, že vám vždy s úsměvem pomůže a poradí, a že budete v těch správných rukách.


Odprůvodcované expedice

Kuba – březen 2019 a prosinec 2019

Všechny reference z expedic na Kubu najdete zde.

Skupina Kuba - březen 2019

Na expedici Kuba 2019 s Nikolou budu dlouho vzpomínat. Perfektní organizace, zajištění vhodného ubytování díky znalosti tamního prostředí, hlad jsme opravdu neměli, ale zato měli vždy dobrou náladu

Eva Vrbová

Průvodkyně Nikola má Kubu „zmáknutou“, je vidět, že má tuto zemi moc ráda a ukázala nám z ní to nejlepší. Nikol byla vstřícná, milá, nápomocná, neztrácela smysl pro humor, expedice byla perfektně organizačně zvládnutá. Prostě paráda, na kterou budu ještě dlooouho vzpomínat! 🙂

Jana Sedláčková

Kuba – Silvestr 2018/19

Všechny reference z expedic na Kubu najdete zde.

Kuba Silvestr 2018/19

Byla to moje první cesta se Zirhamií a můžu říct, že super. Kubou jsem nadšená, na expedici budu dlouho vzpomínat a určitě ji ještě navštívím, klidně i se Zirhamií. Nikola se vyzná, nebyl pro ni problém přizpůsobit se vzniklým potížím a najít jiné řešení, které vyhovovalo všem ve skupině. Díky 🙂 a těším se na další 🙂

Alice Vykydalová

Kuba s Nikolou Abudovou znamenala poznání ostrova, lidí, zážitků očekávaných i překvapivých, seznámení se s příjemnými spolucestovateli. Kuba je Kuba, často nám říkala Nikola, což je vysvětlení ledasčeho :)) tam obvyklého. Nikola je skvělá průvodkyně srdcem, duší, hlavou i nohama!

Věra Kudynová

Kuba – březen 2018

Všechny reference z expedic na Kubu najdete zde.