Termín: není stanoven, 3 týdny
Počet účastníků: 6-7 + 1 průvodce
Průvodce: není stanoven
Náročnost: outdoor, střední
Základní cena za účast na expedici (viz slevy): 18 000 Kč
Uzávěrka přihlášek: přijímáme nezávazné přihlášky

Hlavní body expedice na jižní ostrov Nového Zélandu,

aneb zažijme nejkrásnější přírodu na světě

Nahoďte batoh na záda a pojďte se s námi podívat na to, jak to vypadá na druhém konci planety. Nechejte se okouzlit majestátními horami, divokými řekami, azurovými jezery, hustými deštnými lesy i písečnými plážemi. Přesvědčte se, zda je pravda, že tady na každého obyvatele připadá šest ovcí. Poznejte, jak se žije na typické novozélandské farmě. Zkrátka: zažijte něco, na co se jen tak nezapomíná.

Jedna z nejkrásnějších scenérií na světě

Za 3 týdny spolu poznáme větší, řidčeji obydlený a o poznání divočejší Jižní ostrov Nového Zélandu. V autě, po svých a možná taky na kole, v kajaku, z koňského hřbetu, surfařského prkna nebo ještě adrenalinovějšího dopravního prostředku (vše bude záležet jen na vás).

Co nás na této expedici čeká a nemine:

  • Trekování po národních parcích Jižního ostrova – Abel Tasman, Nelson Lakes, Aoraki Mount Cook, Mount Aspiring a Fiordland. Pěšky a na kajaku poznáme ta nejkrásnější místa Nového Zélandu. Budeme obdivovat majestátní hory, obrovská jezera, drsné fjordy, hluboké deštné lesy, nekonečné pláže… a jejich zvířecí i rostlinné obyvatele.
  • „Kontejnerové“ centrum Christchurche a nejstrmější ulice světa v Dunedinu. Prohlédneme si „kontejnerové“ centrum Re:Start a jedinečný kostel z lepenky a zjistíme, jak se hlavní město Jižního ostrova vypořádává s následky zemětřesení z let 2010 a 2011. Nenecháme si ujít ani „procházku“ po nejstrmější ulici světa, zapsané do Guinessovy knihy rekordů.
  • Degustace místních vín. Každoročně v březnu začíná na Zélandu vinobraní, a ať už jsou to bílé odrůdy z oblasti Nelsonu či Blenheimu nebo červené z Otaga, je určitě na co se těšit. Proto šlápneme do pedálů a zjistíme, kolik je na výborné pověsti novozélandských vín pravdy.
Krásné městečko Queenstown

Krásné městečko Queenstown

Kromě aktivit výše je spousta dalších, které se dají uskutečnit. Záleží jen na nás, na čem se společně domluvíme a jak nám bude hrát do karet počasí.

  • některý z četných ledovců (Franz Josef, Fox, Rob Roy,…)
  • magické přírodní úkazy: palačinkové skály v Národním parku Paparoa, písečné duny na Sandfly Beach, hluboké fjordy Fiordlandu
  • Queenstown, novozélandskou mekku adrenalinu
  • unikátní živočichy: žlutooké a modré tučňáky v Catlins, tuleně a lachtany v Kaikouře a budeme-li mít trochu štěstí, třeba uvidíme i nelétavého a tak trochu ošklivého ptáka kiwi 🙂
  • koupačku v horkých pramenech
  • dech beroucí hvězdnou oblohu u jezera Tekapo, oblasti s jedním z nejmenších světelných znečištění na světě
  • ochutnávku místních specialit: přesladkého dortu Pavlova, o jehož původ se Nový Zéland dodnes hádá s Austrálií nebo vynikajícího jehněčího
  • kempování na pláži
  • …a poštěstí-li se, tak taky den (a noc) na typické novozélandské farmě

 

Co o expedici na Nový Zéland říkají naši účastníci?

Zirhamia je můj styl cestování, PUNKi byl super průvodce.

Arnošt Diviš

Expedice „S Punkem na Zeland“ byla supr, počasí vyšlo a viděli jsme hodně moc. Kdo má rád pohyb v přírodě, klid a pohodu tak doporučuji Zirhamii s Punkem !!!

Pepa Formánek

 

Krásná pláž Kaiteriteri přímo vybízí ke koupání

Krásná pláž Kaiteriteri přímo vybízí ke koupání

Termín

Začátek expedice chceme směrovat na polovinu února a končit bychom měli na začátku března. To je období s nejhezčím a nejstálejším počasím.

Cena

V ceně expedice jsou zahrnuty průvodcovské služby (tj. vaše účast na expedici). Ostatní typy cestovních služeb se budou zařizovat na místě podle potřeb skupiny. Jednotlivé výdaje si účastníci budou platit sami, proto níže uvádíme jejich obvyklé ceny.

Je potřeba vzít na vědomí, že Nový Zéland není ze zemí nejlevnějších, právě naopak. Náš způsob cestování nám ale umožní držet náklady „na uzdě“, a přesto si to celé užít na maximum. A pozor: do karet nám momentálně hraje i směnný kurz, který už dlouho nebyl příznivější. Tak snad nám do února vydrží! Hurá!

Poznámka: Částky uvedené v novozélandských dolarech (NZD), stejně jako směnný kurz (1 NZD = 16,23 Kč) jsou platné k srpnu 2017.

Ubytování

Nejkrásnější chata na ostrově a celá jen pro nás

Nejkrásnější chata na ostrově a celá jen pro nás

Spát budeme ve vlastních stanech (nemáte-li vlastní, zajistíme půjčení) v kempech nebo v trampských a loveckých chatách.

Síť kempů je na Zélandu velmi propracovaná a tábořiště jsou většinou na velmi dobré úrovni. Některé kempy jsou zdarma (ty jsou vybavené jen suchým záchodem a někdy studenou sprchou a přístřeškem na vaření), ty lepší (nebo ve vyhledávanějších lokalitách) stojí 13 nebo 18 NZD/osoba/noc (tyto kempy mají teplé sprchy, splachovací záchody, společnou kuchyňku a většinou za poplatek i prádelnu).

Chaty mají základní vybavení (čekejte dřevěné palandy s matracemi, suchý záchod, prostor na vaření a žádnou sprchu) a dle lokality a stavu stojí od 0 do 15 NZD/osoba/noc.

Budeme-li si chtít čas od času užít trochu luxusu, můžeme se na noc ubytovat v některém z hostelů. Tady počítejte s cenou 25-30 NZD/osoba/noc. Na soukromé dvoulůžkové pokoje s manželskou postelí, prosím, u této expedice zapomeňte. Líbánky si s partnerem užijete jindy 🙂

Při průměrné (a spíše maximální) částce 18 NZD čili cca 290 Kč za ubytování na osobu a noc, by za 3 týdny utratil každý účastník asi 6 000 Kč.

Strava

Nový Zéland je rájem pro každého rybáře

Nový Zéland je rájem pro každého rybáře

Většinu času strávíme v přírodě a v horách, takže platí, že co si koupíme, to budeme jíst. Ceny v supermarketech jsou vyšší než u nás, ale ne tak, že bychom hladověli. Hojně budeme jíst ovoce a zeleninu, jejich pěstování má na Novém Zélandu velkou tradici.

 

 

Orientační ceny jídla a pití v novozélandských dolarech, kurz 1 NZD = 16,23 Kč:

Ceny v supermarketu jsou následující:

  • toustový chleba 2 NZD
  • levný sýr (1 kg) 9 NZD
  • vejce (6 ks) 3,49 NZD
  • levné těstoviny 1 kg 1 NZD
  • kuřecí prsa (1 kg) 1ř NZD
  • pivo 6×0,33l 12 NZD
  • nejlevnější víno (0,75 l) 7 NZD

V restauracích jsou ceny podstatně vyšší, ale třeba si někdy počkáme na happy hour, kdy ceny na časově omezenou dobu klesnou i o 50 %, a zajdeme na jedno. Pivo (0,4 l) od 5 NZD, víno (0,2 l) od 7 NZD. Jídlo ve fastfoodu od 10 NZD (fastfood pizza už od 5 NZD), hlavní masový chod klidně 25 NZD a více.

Při rozpočtu 25 NZD čili cca 400 Kč na den bychom za stravu utratili 8 400 Kč za tři týdny.

Poznámka: Odhadovaná částka je individuální a není v ní započítána konzumace alkoholu (který na Novém Zélandu rozhodně není levný). Hodně bude záležet na tom, zda se dohodneme na společném vaření nebo se každý bude stravovat sám, a taky samozřejmě na tom, jak si budete chtít, co se týče gurmánských zážitků, vyhodit z kopýtka 🙂

Doprava

Vrcholy Mt. Cook a Mt. Tasman v odrazu jezera Mirror lake

Vrcholy Mt. Cook a Mt. Tasman v odrazu jezera Mirror lake

Budeme chtít přiletět přímo do srdce jižního ostrova, do města Christchurch. Zpáteční letenka z Prahy se pohybuje kolem 25 až 30 000 Kč. Nicméně, není důvod nevyužít nějakou akční letenku, pokud bychom letenky zařizovali s dostatečným časovým předstihem. Cestování na Nový Zéland je dlouhé. Letíte diagonálně přes půlku planety, očekávejte tedy, že strávíte na palubě asi 30 hodin. Žádné vízum pro občany ČR není potřeba, hurá!

Na Zélandu si půjčíme auto, resp. minivan či minibus, kam se v pohodě naskládáme všichni. Řídí se vlevo a o bezpečnou dopravu z místa na místo se postará průvodce, který se bude střídat s některým z účastníků. Pokud by si chtěl někdo vyzkoušet jízdu „v protisměru“, určitě to uvítáme :-). Předpokládáme, že ujedeme asi 3 000 km. Půjčovné na tři týdny vyjde odhadem na 6 000 Kč na osobu a spotřebovaný benzín (kolem 2.00 NZD/km) na asi 2 000 Kč, tudíž počítejme 8 000 Kč na účastníka za dopravu. V případě dopravy hodně záleží na počtu účastníků, je možné, že se dostaneme níže.

Ostatní výdaje

Aktivity níže jsou fakultativního charakteru.

  • půjčení kajaku (a souvisejícího vybavení): 80 NZD/osoba/den
  • paragliding (15-25 min let): od 200 NZD
  • bungee jumping (skok ze 43 m): okolo 195 NZD
  • seskok padákem (seskok z 3 600 metrů): od 329 NZD
  • vyhlídkový let helikoptérou: od 500 NZD/hod.

O trekování a outdooru

Jedeme na Nový Zéland s cílem užít si hory a přírodu. Ve většině případů vyrazíme na jednodenní trek s malým batohem nabaleným na jeden den a večer se vrátíme zpět k autu a našim věcem. Na Zélandu je spousta krásných míst, která jsou od civilizace vzdálená o něco víc, proto jeden den na jejich prozkoumání nestačí. Připravte se tedy na jeden až dva výlety, kdy budeme muset na záda nahodit krosnu o něco těžší a pořádně se do toho opřít. Odměnou za to nám bude noc strávená uprostřed divočiny u praskajícího ohně v některé z kouzelných loveckých chat.

Obzvlášť u této expedice platí, že musíte být schopní ujít v (méně i více náročném) terénu 15-25 km za den a nést si na zádech jídlo, náhradní oblečení a někdy taky trampovací vybavení. Pokud jste nikdy nedělali nic náročnějšího než je gaučing, možná bude lepší, když si vyberete jinou destinaci.

Průvodce v žádném případě neposkytuje v dané destinaci služby horského průvodce či vůdce. Expedice předpokládá, že účastník je schopen samostatnému pohybu v neznámém horském nebo odlehlém prostředí a tuto službu od průvodce nevyžaduje. V každém případě, si účastník může na místě sjednat služby místního horského průvodce. Průvodce je povinen pomoci se sjednáním této služby.

Pokud jsme vás právě vyděsili, nebojte, žádné extrémní výkony nás nečekají a mezi fyzickými aktivitami budeme mít dostatek času i na odpočinek. Jste-li zvyklí se pravidelně pohybovat, občas si zasportujete a vyrazíte na výlet do přírody, určitě Zéland zvládnete levou zadní 🙂

Ranní inverze při treku v NP Nelson Lakes

Ranní inverze při treku v NP Nelson Lakes

Počasí

Vodopády Punaraki v Catlins

Vodopády Punaraki v Catlins

Přelom února a března znamená, že na Novém Zélandu se láme léto s podzimem. Teplota sice nebude nejvyšší, ale počasí bude stálejší, což je vhodné pro trekování v horách. Průměrná denní teplota je 18°C, průměrná noční teplota 7°C. Nový Zéland obecně patří mezi velmi deštivé země, třeba u fjordu Milford Sound, kam pojedeme, naprší za rok 6 000 mm, což je asi tak 10x více než v Čechách. Jó, děcka, určitě si tam vzpomeneme na film Na samotě u lesa: „Chčije a chčije“  

Celý náš program budeme přizpůsobovat místnímu počasí. Nemá cenu se někde plahočit v dešti za každou cenu. Nový Zéland má tu výhodu, že se dešti dá většinou někam ujet a popřípadě se zase později vrátit. Goretexové věci a pláštěnky každopádně radši vezmeme s sebou.

S námi se kromě turistických a známých míst podíváte i na místa zcela neznámá, potkáte lidi a zažijete věci, na které byste s cestovní kanceláří mohli zapomenout. CK s klienty Nový Zéland doslova proletí, ale toho se u nás nemusíte vůbec bát. Během 3 týdnů, které v zemi strávíte, bude určitě dost času i na odpočinek a vychutnání si té opravdové novozélandské atmosféry.

Váš průvodce Punki vycestoval na Nový Zéland v roce 2008 na working holiday víza, což mu umožnilo zůstat a pracovat na Novém Zélandu po dobu jednoho roku. Nový Zéland projezdil autem křížem krážem, pět měsíců pobýval na Jižním ostrově a navštívil většinu míst, které jsou uvedeny v našem programu. Nový Zéland je ale tak hezký a rozmanitý, že kamkoliv se vypravíme, bude nás čekat dechberoucí krása. Bylo to právě na Novém Zélandu, kde se Punki zamiloval do treků, a od těch dob pravidelně vyráží na vícedenní túry. Podlehněte, stejně jako on, kouzlu trekování a cestování po celém světě!

Předpokládáme, že vaše celkové náklady na tuto expedici, tj. za průvodcovské služby, účast, ubytování, dopravu a stravu, atd. nepřevýší 70 000 Kč. Můžete být i podstatně méně, pokud se najde levná letenka, která tvoří polovinu rozpočtu. A budete-li se chtít pořádně rozšoupnout nejen na adrenalinových zážitcích nebo suvenýrech, nikdo vám určitě bránit nebude 🙂

Pro více informací o našich expedicích doporučujeme přečíst Pohodové expedice, Fotografické expedice, Jak se přihlásit a Často kladené otázky.